Cum primești notă la PC pe Windows 10 și afli cât de bun îți este sistemul
Când s-a făcut trecerea de la Windows XP la Windows Vista, s-a introdus Windows Experience Index, un mod facil prin care primeai o notă la PC. Între timp, a dispărut.
Ideea de notă la PC este un concept foarte vechi ce a apărut încă de la primele versiuni de Windows și primele computere. Există o serie foarte stufoasă de aplicații dedicate, al căror scop unic constă în testarea performanței unei configurații hardware. Acestea sunt intitulate benchmark-uri și, prin intermediul unor calificative, te ajută să știi dacă sistemul tău este mai rapid sau mai lent decât al vecinului de peste drum. Mai mult decât atât, aceste teste sunt utile în a verifica stabilitatea unui PC. În plus, pentru că îți testează hardware-ul și analizează modul în care colaborează componentele între ele, te ajută să știi dacă trebuie să-ți faci griji de ceva sau ai un calculator de cursă lungă.
Pe lângă foarte multe benchmark-uri gratuite și contra cost la care poți apela pentru a asocia un rating computerului din dotare, Microsoft a introdus un algoritm de testare în Windows Vista. Intitulat Windows Experience Index, sistemul a fost îmbunătățit odată cu lansarea Windows 7 și a fost scos din ecuație în Windows 8, respectiv Windows 10. În Vista și 7, era suficient să să faci click dreapta pe computerul de pe Desktop, să alegi Properties și să dai un click pe nota din mijlocul ecranului. În cazul unei schimbări de hardware sau după o repornire a computerului, erai nevoit să apeși pe Re-run the Assesment pentru a beneficia de o notă actualizată.
Algoritmul de test din Windows era departe de a fi perfect. Îți dădea note pentru fiecare componentă hardware în parte, dar în loc să calculeze media aritmetică între ele sau să apeleze la un alt procedeu complex de calcul, asocia PC-ului cea mai mică notă dintre cele obținute. Dacă aveai un hard disk mai lent, nu conta că ai o super placă video. Nota generală primită era de fapt cea a HDD-ului. Chiar și în aceste condiții, mulți s-au bucurat că își puteau forma o opinie avizată despre rapiditatea computerului și puteau afla în câteva momente ce componentă ar merita un upgrade. Din motive greu de înțeles însă, Windows Experience Index Score nu și-a mai găsit loc în Windows 8 sau Windows 10.
Nu este imposibil să afli Windows Experience Index în Windows 10
Deși ar fi fost ideal să faci click dreapta pe Computer și să vezi imediat o notă la PC, este un pic mai greu să ajungi la informația dorită în Windows 10. Windows Experience Index Score este în continuare prezent în noul Windows, dar implică urmarea câtorva pași. Dacă ai făcut însă un upgrade recent de la Windows 7 la Windows 10, acest scurt test merită rulat pentru a vedea dacă ți se mișcă sistemul mai bine decât înainte.
În Windows 10, acest test de performanță gratuit se ascunde în cadrul utilitarului Performance Monitor. Pentru a-l rula, fie scrii Performance în meniul de Start și alegi primul rezultat, fie apeși pe Windows + R, tastezi Perfmon și apeși pe Enter. În câteva momente, vei fi întâmpinat de o fereastră precum cea de mai sus.
Din momentul în care ai ajuns în Performance Monitor, obținerea unei note implică urmarea a doi pași. Primul ține de efectuarea testelor efective ce se reflectă în note, iar al doilea are legătură cu găsirea notelor obținute. Pentru teste, accesează Data Collection Sets din structura arborescentă din stânga. Alege System și fă click dreapta pe System Diagnostic de dedesubt. Din meniul contextual, te interesează butonul Start. Așteaptă câteva secunde și vei vedea un triunghi de Play pe System Diagnostics. Întregul proces nu ar trebui să dureze mai mult de două minute, dar nu te aștepta să se întâmple ceva spectaculos la final.
Pentru notă la PC, trebuie să intri în altă parte
După ce a dispărut sigla de Play de pe System Diagnostics, rămâne să îți găsești scorul defalcat pe componente în același utilitar intitulat Performance Monitor. Din structura arborescentă din partea stângă, mergi pe Reports, secțiunea System și accesează System Diagnostics. Dintre rapoartele marcate cu verde, în cazul în care ai mai multe, alege-l pe cel mai recent. Dacă este unul singur, fă click pe el și navighează prin lista de informații din partea dreaptă a ferestrei. Pentru rezultatele numerice la teste, din Hardware Configuration, trebuie să dai click pe Desktop Rating. În continuare, extinde secțiunile de sub Desktop Rating, la fel ca în captura de ecran de mai sus, apăsând pe + în stânga. În doar câteva momente, ar trebui să vezi note pentru performanța procesorului, a plăcii video, a hard disk-ului și a memoriei RAM.
Dacă vrei să știi ce Windows Experience Index ai obținut în Windows 10, este suficient să te uiți la cea mai mică notă de la Desktop Rating. În același timp, e recomandabil să privești aceste valori cu un anumit grad de reticență și să ai în vedere că sunt multe situații în care s-ar putea să nu fie foarte clar ce înseamnă. În teorie, nota maximă per componentă este 9, dar nu foarte multe PC-uri sar peste 5. Ideal ar fi să folosești acest sistem de notare când ai schimbat ceva în computer și vrei să vezi dacă upgrade-ul și-a atins efectul scontat și s-a reflectat într-o îmbunătățire.